Pomysł na twarde masło z lodówki

Kilka tygodni temu nasze pociechy wróciły do szkoły. A co to oznacza? Oczywiście sezon na nieśmiertelne kanapki! Mamy niezły pomysł na usprawnienie procesu tworzenia kanapek.

Co jest jedną z najbardziej irytujących rzeczy w kuchni? Twarde masło! Chcemy zachować świeżość masła na jak najdłuższy czas więc standardowo przechowujemy je w lodówce. Wyobraźmy sobie pewną sytuację: nerwowy i zabiegany poranek, robisz 10 rzeczy jednocześnie plus 11 rzecz do zrobienia to kanapki. Rzucasz produkty na blat, wyciągasz masło z lodówki i… (w tym momencie poziom Twojego zirytowania sięga zenitu) próbujesz tym kamiennym tworem posmarować kanapkę.

Cofnijmy się teraz kilkadziesiąt lat wstecz do czasów naszych prababć, które o czymś takim jak lodówka nie śmiały nawet marzyć. A swoją drogą tutaj warto zaznaczyć, że pierwsze chłodziarki powstały w 1862 roku i zapewne nie wyglądały jak sprzęty, które aktualnie każdy posiada w kuchni. Wracając do naszych babć, to one opracowały patent na to jak radzić sobie z masłem bez lodówki. Wystarczy zanurzyć masło w wodzie, wówczas zamyka się dopływ powietrza, a masło w takiej wodnej otulinie nie psuje się i na długo zachowuje swą świeżość, a co najważniejsze pozostaje MIĘKKIE i gotowe do rozsmarowania!

Wykorzystaliśmy ten starodawny sposób na miękkie i świeże masło i na pytanie typu: jaki jest sposób na masło z lodówki? Odpowiadamy w dwóch słowach: INTELIGENTNA MASELNICZKA. Nasi designerzy zainspirowani sprawdzonym sposobem sprzed lat, opracowali jedyną na rynku maselniczkę, do której można nalać wody i cieszyć się masłem zawsze gotowym do użycia.

Nasza inteligentna maselniczka wykonana jest z wysokiej jakości, wytrzymałego tworzywa, które chroni masło przed promieniowaniem UV oraz czynnikami zewnętrznymi. Pokrywa maselniczki skonstruowana została z naturalnego drewna bukowego uzbrojonego we wkładkę obciążającą. Cały sekret naszego gadżetu tkwi w wewnętrznej budowie i pływaku, który pod wpływem dociśnięcia go pokrywą, powoduje zalanie i uszczelnienie masła wodą. Po otwarciu pokrywy, pływak przesuwa się ku górze odsłaniając miękkie i świeże masło. Czy to nie genialne? Zasada działania jest bardzo prosta, z resztą zobaczcie sami.

https://www.youtube.com/watch?v=VyvcGmQ6O7Y

Robienie kanapek już nigdy nie będzie takie samo, a Ty zyskasz cenne minuty w trakcie zakręconego poranka. Jedyne o czym należy pamiętać to o zmianie wody w maselniczce co kilka dni. A z czym polecacie kanapki do szkoły? My kochamy różnego rodzaju pasty i smarowidła. Poniżej przepis na jedną z naszych ulubionych past.

 

PRZEPIS NA PASTĘ JAJECZNĄ

Składniki:

- 3 jajka

- majonez

- ketchup

- szczypior

- mała cebula

- sól

- pieprz

- cukier

Ugotowane na twardo jajka, odstaw do wystudzenia. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę i posiekaj szczypiorek. Wystudzone jajka, również pokrój w kostkę i zmieszaj delikatnie z cebulą i szypiorkiem. Dodaj łyżkę majonezu, pół łyżki ketchupu, szczyptę cukru do smaku (wedle uznania, my lubimy ten lekko słodki posmak) oraz dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Pasta gotowa, a takie szybkie i pyszne przepisy lubimy najbardziej!

Wróć