Jaką deskę do krojenia wybrać?

Deska do krojenia, czy ktoś wyobraża sobie kuchnię bez niej? Rynek zalewa nas przeróżnymi kolorami, kształtami, przeznaczeniami konkretnych modeli, ale tak naprawdę najważniejszy jest materiał z jakiego wykonane są deski. Postaramy się odpowiedzieć na pytanie jaki model deski do krojenia wybrać?

Deski do krojenia pełnią kilka funkcji, pierwszoplanową jest ta z samej nazwy „do krojenia”. Przygotowujemy na niej potrawy, aby chronić zarówno blaty kuchenne jak i noże przed stępieniem. Oprócz tego deski mogą służyć jako podstawki pod np. gorący garnek, tutaj materiał z jakiego wykonana jest deska gra pierwsze skrzypce. Czasem jednak deska służy za element dekoracyjny, który stanowi dopełnienie blatu kuchennego i zawsze ma swoje strategiczne miejsce w kuchni. Stąd mnogość kształtów i kolorów, dzięki czemu każdy znajdzie deskę dopasowaną do swojej przestrzeni. Poniżej garść informacji dotyczących rodzajów desek kuchennych.

DESKA DREWNIANA

Nieśmiertelna klasyka, natura, którą każdy ma w swojej kuchni. Ze względu na wygląd często służą jako element dekoracyjny, lub rodzaj podstawki do serwowania dań. Drewno ma właściwości bakteriobójcze, oczywiście regularnie czyszczone. Deski drewniane nie nadają się do mycia w zmywarce ze względu na długotrwałe narażenie na namaczanie oraz silne detergenty, których używamy do mycia w zmywarkach. Deska czyszczona w zmywarce może ulec zniszczeniu, a środki czyszczące wnikające w deskę mogą później przenieść się na przygotowywaną żywność. Drewniane deski nie tępią noży co stanowi ich dużą zaletę. Drewno poprzez swoje naturalne właściwości samoczynnie łata drobne nacięcia powstałe przez używanie noża. Deski drewniane mogą wchłaniać kolor przygotowywanych potraw, dlatego ważne jest ich regularne czyszczenie. Mimo kilku wad, naturalne deski cieszą się największą popularnością i stanowią nieśmiertelny klasyk. W swojej ofercie posiadamy szereg desek drewnianych o różnych kształtach, rozmiarach i grubościach. Deski te ze względu na estetyczny wygląd stanowią ozdobę dla wielu kuchni i większość Pań Domu nie wyobraża sobie kuchni bez porządnego i niezawodnego kawałka drewna.

DESKA PLASTIKOWA

Plastikowe deski do krojenia tuż obok drewnianych są najpopularniejsze i ciężko znaleźć kuchnię, w której nie stoi chociaż jedna. Deski z tworzyw sztucznych mają wiele zalet, są trwałe, z reguły można je myć w zmywarce i przez zastosowanie barwników, możliwości kolorystyczne są właściwie nieograniczone. Grube, cienkie, elastyczne, sztywne, prostokątne, okrągłe, o wymyślnych kształtach – na rynku można spotkać całą gamę desek tego typu. Deski plastikowe nie wchłaniają zapachów produktów, które na nich przygotowujemy, uznawane są za bardzo higieniczne. Wadą jest fakt, że po dłuższym czasie użytkowania na desce mogą być widoczne ślady po nożu, których niestety już się nie pozbędziemy. W swojej ofercie posiadamy kilka rodzajów desek plastikowych, oprócz tych klasycznych desek z rączką, znajdziecie deski antypoślizgowe, oraz cienkie i giętkie maty do krojenia, które znakomicie sprawdzają się jako podstawki do przygotowywania wielu potraw.

DESKA KAMIENNA

Kamienne deski do krojenia, zdobyły w ostatnich latach dużą popularność, zwłaszcza jako element dekoracyjny surowych i nowoczesnych wnętrz. Niezwykle higieniczne, bardzo łatwe do czyszczenia, nie wchłaniają zapachów i kolorów przygotowywanego jedzenia. Jednak ze względu na materiał z jakiego są wykonane są ciężkie i mogą ulec zniszczeniu w przypadku upuszczenia, a wtedy możemy uszkodzić nie tylko deskę, ale i podłogę! Tego nikomu nie życzymy! Deskom kamiennym nie możemy odmówić urody i coraz częściej goszczą one w polskich kuchniach.

DESKA SZKLANA

Deski szklane mają nieograniczoną gamę kolorystyczną, można je myć w zmywarce i są bardzo higieniczne, nie wchłaniają zapachów i kolorów.  Deski tego typu są odporne na działanie silnych detergentów. Mają jednak swoje wady, ze względu na twardość mogą tępić noże i niestety mogą ulegać wyszczerbieniu bądź potłuczeniu. Mimo niewielkich wad takie deski, cieszą się dużą popularnością ze względu na walory estetyczne.

 

Jaką deskę wybrać? Nie ma złych i dobrych, każda posiada serię zalet i wad. Tak naprawdę głównym wyznacznikiem jest po prostu gust kupującego. Spośród tysięcy wzorów desek do krojenia z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie, co dopełni wizerunek jego kuchni i usprawni prace kuchenne.

Wróć